COMUNICATE

Scrisoare deschisă domnului prim-ministru al României, despre presă şi gunoaie: Cereţi scuze Gazetei Româneşti şi demaraţi un program de susţinere a presei

Domnule prim ministru, aşteptăm scuze pentru eticheta pusă efortului unui ziar din Diaspora: ştire falsă!

Gazeta Românească de la Roma a publicat informaţia, de altfel publică în Italia, despre pregătirea unor transporturi de deşeuri către România. Comunicatorii Guvernului României au pus eticheta de "ştire falsă", pentru ca mai apoi cine vă publică reacţiile pe pagina dvs. de Facebook să vă atribuie afirmaţia că "este o ştire falsă". O asemenea acuzaţie venită de la însuşi primul ministru are potenţial distrugător pentru orice ziar important, cu atât mai mult pentru un mic săptămânal din diaspora.

Astfel aţi încurajat atmosfera de omertà care menţine ceaţa în informaţiile publice din România.

Între timp, presa italiană a continuat să prezinte România ca destinație a deșeurilor din regiunea Campania.

Ministerul Mediului, după ce a etichetat informaţia ca fiind falsă, a anunţat că a declanşat un amplu control la toate punctele de lucru ale firmei indicate de Gazeta Românească și presa italiană ca operatoare a transferului de deșeuri.

De când, în baza unor ştiri false se declanşează ample controale? Acelaşi minister a anunţat, într-un comunicat, că a cerut vămilor să intensifice vigilenţa, pentru ca gunoaiele din Italia să nu treacă, mascate sub alte forme. Suntem în registrul umorului şi a incompetenţei.

România este sufocată de gunoaie, asta sperăm că aţi observat în vizitele dvs. în teritoriu. Scandalurile privind fraudele din domeniul reciclării deşeurilor sunt de cea mai recentă dată. Deşeurile speciale şi periculoase sunt de multe ori pur şi simplu acoperite de pământ, iar firme cu tendinţe monopolistice acaparează acest sector de cea mai mare importanţă pentru sănătatea populaţiei.

Ca şi cum gunoaiele din România nu ar fi de ajuns, se importă gunoaie, sub formă de deşeuri valorificabile, aşa cum ministerul Mediului recunoaşte într-un comunicat de dată recentă. 

Aţi indicat în publicaţia "Gazeta Românească" un inamic public care difuzează ştiri false. Pentru aceasta solicităm scuze din partea dvs. pentru "Gazeta Românească".

Solicităm în acelaşi timp demararea unui plan pentru sprijinirea presei româneşti, din ţară şi din diaspora. Aşa cum probabil aţi observat, presa românească este într-o mare suferinţă.

Cei mai mulţi dintre patronii marilor ziare şi trusturi de presă sunt ori deja în închisoare, ori în drum spre aceasta. Ziariştii sunt supuşi unor programe de exterminare profesională, bazat pe salarii mici, instabilitate contractuală şi orar de lucru ucigător. Ar trebui să vă dea de gândit faptul că toate ziarele aşa-numite de calitate au împreună un tiraj sub 50.000 de exemplare pe zi, sub tirajul unui ziar local din Occidentul pe care îl invocaţi mereu ca model. Nu poate fi doar vina ofensivei internetului. Domeniul presei nu poate fi lăsat la cheremul capitalismului fără multe reguli din România.

În acelaşi fel puteţi gândi un sistem coerent pentru sprijinirea presei din diaspora, de care România are nevoie.

A patra putere în stat a ajuns un spectru. Nu puteţi avea aceeaşi atitudine faţă de presă ca predecesorii dvs., deranjaţi mai mereu de orice fel de critică. Vă puteţi detaşa de nemulţumirile personale, omeneşti şi puteţi demara un program de sprijin care să rămână în picioare şi după plecarea dvs.

De exemplu, pe modelul fondului de sprijin al investiţiilor din diaspora, pentru fiecare exemplar vândut al unui ziar, subvenţionaţi un alt exemplar. Aşa veţi da o gură de oxigen presei şi veţi încuraja calitatea şi independenţa.  

Sorin Cehan, preşedinte UJRP

director editorial Gazeta Românească

Uniunea Jurnaliştilor Români de Pretutindeni (UJRP) este o organizaţie fondată în 2015, cu sediul la Viena, din care fac parte reprezentanţi ai unor publicaţii din diaspora din 11 ţări.

 

publicat 02.06.2016, 22:09

Cele mai citite