NOUTATI

UJRP, partener media la un eveniment unic la Viena: Ia românească prezentată în premieră la celebrul Palat Schönbrunn

Asociaţia Culturală "Mihai Eminescu" din Viena va organiza a doua ediţie a "Zilei Iei Româneşti la Viena" pe data de 20 iunie, de această dată în celebrul Palat Schönbrunn, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

Ediția de anul trecut, organizată de aceeași asociație, Mihai Eminescu din Viena, și tot într-un spațiu faimos, Palatul Hofburg, a avut un succes răsunător, fiind consemnat în multe publicații din presa austriacă și românească. "Faimosul Palmenhaus din palatul Hofburg nu a mai cunoscut niciodată o sărbătoare a iei ca aceea organizată anul acesta la Viena", a scris imediat după eveniment Liliana Turoiu, creatoare de modă, scenograf şi lector universitar în cadrul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, care a prezentat în cadrul evenimentului, colecţia ”Zestrea”, o colecție de ii românești moderne.

Ediţia de anul acesta a "Zilei Iei Româneşti la Viena" şi-a propus promovarea iei româneşti, ca element de vestimentaţie care poate fi utilizat atât în asortarea ţinutelor de tip "casual", cât şi pentru cele de "business".

"Vor fi prezentate modele variate de ie, atât în ceea ce priveşte culorile, cât şi materialele din care sunt realizate, din colecţia «Flori de ie», fondată de Cristina Chiriac", se arată în comunicatul citat.

În deschiderea prezentării colecţiei de ii româneşti, conf. univ. dr. Marilena Stoian va vorbi despre istoria şi importanţa culturală a iei. În program este inclusă o prezentare multimedia a destinaţiei România. Programul se va încheia cu un recital al cântăreţei Nicole Cherry, care va fi acompaniată de formaţia sa.

Evenimentul este susţinut de Institutul Cultural Român din Bucureşti, Ambasada României din Austria, Biroul Naţional de Turism al României din Austria şi ICR Viena.

"Acest eveniment este un minunat prilej pentru noi, românii din dispora, de-a ne face cunoscute valorile perene, de-a promova cultura şi tradiţiile populare dar şi meşteşuguri şi produse româneşti, în cadrul unui demers, mai amplu, de păstrarea identităţii culturale a românilor din Austria. Prin astfel de evenimente vrem să arătăm că, indiferent unde ne-am afla, suntem mândri că suntem români", a declarat Laura Hant (prim-vicepreședinte UJRP), preşedinte al Asociaţiei "Mihai Eminescu" din Viena.

Cristina Chiriac, fondatorul "Flori de ie", a precizat: "Cuvintele sunt sărace în acest context pentru a exprima bucuria pe care o simţ atunci când văd valorile româneşti apreciate peste granită dar numai. Dorul de tară şi patriotismul căpăta alte dimensiuni şi ne ajută pe noi, cei de astăzi dar şi pe generaţiile viitoare să nu uităm nici o clipă rădăcinile din care ne tragem. Ia este parte din istoria României şi este dovada vie că este cel mai bun ambasador al României".

Intrarea la eveniment se face gratuit, dar numai pe bază de invitaţie.

Evenimentul are trecut ca parteneri media posturi de televiziune din România precum și publicații afiliate Uniunii Jurnaliștilor Români de Pretutindeni.

 

publicat 17.06.2016, 18:23

Cele mai citite